Alles wat je moet weten over vlonders
Vlonderplanken zijn een ideale manier om extra leefruimte aan je huis toe te voegen. Of je nu een barbecue in de achtertuin plant of een etentje binnenshuis, een vlonder is de perfecte toevoeging aan elk huis. Maar voordat je begint met bouwen, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten over vlonders. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten materialen die beschikbaar zijn voor terrasbouw, en de voor- en nadelen van elk type. We geven ook tips voor het kiezen van het juiste materiaal voor je project.
Soorten terrasmaterialen
Wat betreft terrasmaterialen zijn er verschillende opties beschikbaar. De populairste soorten zijn hout, composiet, kunststof en metaal. Elk type heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen die in overweging genomen moeten worden bij de beslissing welk materiaal het beste is voor jouw project.
Houten vlonders
Hout is verreweg de populairste keuze voor terrassen omdat het zowel esthetisch als betaalbaar is. Houten terrassen kunnen op talloze manieren worden ontworpen met verschillende kleuren en vormen die passen bij elke stijl of budget. Bovendien is hout relatief gemakkelijk te installeren en te onderhouden in vergelijking met andere materialen. Hout kan echter na verloop van tijd gaan rotten als het niet goed wordt onderhouden.
Composiet vlonders
Composiet vlonders zijn gemaakt van een combinatie van houtvezels en gerecycled plastic of vinyl. Het is duurzamer dan hout omdat het niet rot of splintert zoals traditionele houten terrassen na verloop van tijd kunnen doen. Composiet terrassen vragen minder onderhoud dan houten terrassen omdat ze niet regelmatig verzegeld of gebeitst hoeven te worden zoals houten terrassen. Ze zijn er ook in verschillende kleuren en stijlen die passen bij elk budget of esthetische voorkeur. Aan de andere kant kunnen composiet dekken door hun langere levensduur en grotere duurzaamheid vooraf meer kosten dan traditionele houten dekken.
Kunststof vlonders
Kunststof vlonders worden gemaakt van gerecycleerde kunststof materialen die in planken worden gegoten die eruit zien als echte houten planken, maar zonder het onderhoud dat met natuurlijk hout gepaard gaat, zoals kromtrekken of splinteren dat na verloop van tijd kan optreden bij blootstelling aan het weer of het gebruik van agressieve chemicaliën bij het schoonmaken. Kunststof terrasplanken vergen weinig onderhoud, behalve af en toe schoonmaken met water en zeep; ze zijn echter minder esthetisch dan andere soorten materialen, omdat ze er niet erg realistisch uitzien als ze buiten op veranda’s of terrassen worden gelegd. Bovendien kunnen kunststof planken broos worden na langdurige blootstelling aan de zon, wat na verloop van tijd tot scheuren kan leiden.
Als je een materiaal kiest voor je volgende terras project, overweeg dan zorgvuldig alle factoren voordat je een beslissing neemt over welk materiaal het meest geschikt is voor je behoeften. Hout is betaalbaar en ziet er goed uit, terwijl composiet een grotere duurzaamheid biedt zonder de visuele aantrekkingskracht op te offeren; kunststof planken bieden onderhoudsgemak, maar missen het realisme bij installatie buiten. Welk materiaal je ook kiest, zorg ervoor dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het aanbrengen van kit of beits, afhankelijk van het gebruikte type, zodat je jarenlang van je nieuwe leefruimte kunt genieten! Dus waar wacht je nog op? Kijk bij tuincentrale voor de perfecte vlonderplanken voor jouw terras.