Schroeven en bouten, wat is het verschil?
Schroeven en bouten zijn beide bevestigingsmiddelen. Met deze bevestigingsmiddelen kun je ‘uitneembare’ verbindingen maken. Je maakt de verbinding met een bout of een schroef door middel van aandraaien. Zowel een schroef als een bout is voorzien van schroefdraad en zijn gemaakt van staal of roestvast staal. Een schroef bestaat uit een kop met een sleuf of een andere vorm van uitsparing (kruis, zeskantige uitsparing). In deze uitsparing past een schroevendraaier, een kruiskop schroevendraaier of een inbussleutel. Daarnaast heeft een schroef een cilindervormig of conisch deel. Om dit conische of cilindervormige deel is schroefdraad aangebracht. Een bout heeft over het algemeen een zeskantige kop waardoor de bout aangedraaid dient te worden met een steeksleutel of ringsleutel. Een bout is meestal
ook voorzien van een moer. Het hangt af van het project of er beter gewerkt kan worden met schroeven of bouten.
Er zijn verschillende soorten schroefdraad
Bij een bout kun je gebruik maken van een moer met in elkaar passende diameters en dan moet deze zijn voorzien van dezelfde soort schroefdraad. Schroeven kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld ventilatieroosters mee vast te zetten, dat kun je niet met een bout. Het meest bekende schroefdraad is het ‘metrische’ schroefdraad. De schroefdraad maten van metrisch schroefdraad zijn vastgelegd in het ISO (International Organization for Standardization). De hoofdletter M staat voor metrisch en het cijfer staat voor de dikte van de of bout bijvoorbeeld M5 x 50 betekent een bout met metrische draad van 5 mm dik en een lengte van 50 mm. Draai geen bout op een schroef met een andere maat omdat hierdoor de schroefdraad wordt beschadigd en daarmee wordt de verbinding ondeugdelijk en kan de verbinding ook slechter of helemaal niet meer uit elkaar worden gehaald.
Elke klus vraagt om zijn eigen specifieke schroeven of bouten voorzien van de juiste vorm kop en schroefdraad
Maar welke schroef of bout kun je nu voor jouw klus het beste gebruiken? We zetten het even voor je op een rijtje;
- Houtschroeven zijn verkrijgbaar met een platkop, bolkop of lenskop. De platkop komt
gelijk te liggen met het hout, de lenskop valt een stukje in het hout en de bolkop komt
geheel op het hout te liggen. - Plaatschroeven zijn meestal gemaakt van hard staal en hebben een boorpunt. Ze
worden gebruikt om dunne metalen of kunststof platen aan elkaar te bevestigen.
Vooraf voorboren met een iets kleinere diameter boor is gewenst. Er zijn platkop-
zeskantkop-of lenskopplaatschroeven. - Metaalschroeven zijn ook verkrijgbaar met verschillende koppen zoals de
cilinderkopschroef voor lichte tot middelzware verbindingen. Voor lichtere
verbindingen waarbij het de bedoeling is dat de verbinding niet zichtbaar is gebruikt
men de platkopschroef.
Gebruik het juiste gereedschap bij de juiste schroef of bout
Wanneer je van plan bent om een verbinding te maken met een schroef of een bout zorg dan ook voor het juiste gereedschap. Gebruik bij een schroef altijd de juiste schroevendraaier. Heb je een kruiskop schroef gebruik dan ook een kruiskop schroevendraaier. Hiermee voorkom je beschadiging van de schroefkop. Maak je een verbinding met een bout gebruik dan de juiste steek- of ringsleutel. Zo voorkom je beschadiging aan de kop van de bout of schroef en kun je later de verbinding ook beter los krijgen.
Sier- of klus Beton nodig voor eigen huis & tuin? Bezoek snel Betondingen.nl