Waar moet je allemaal aan denken als je gaat verhuizen?
Een verhuizing wordt doorgaans als behoorlijk ingrijpend ervaren, een goede voorbereiding helpt je alvast op weg om het net wat gemakkelijker te laten verlopen. Hieronder tref je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:
Wat mag je niet vergeten?
1. Adreswijzigingen doorgeven
Begin met het doorgeven van je adreswijziging aan relevante instanties: de gemeente, de belastingdienst, je bank(en), zorgverzekeraar, werkgever en andere belangrijke instanties. Voorkom post op je oude adres en mogelijke administratieve rompslomp.
2. Verhuisdatum plannen
Kies een geschikte verhuisdatum en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles voor te bereiden. Dit is ook het moment om verlof op het werk aan te vragen als dat nodig is.
3. Verhuisdozen en inpakmateriaal regelen
Begin met het verzamelen van verhuisdozen, inpakpapier, bubbeltjesplastic en tape. Zorg ervoor dat je voldoende hebt, want er is niets vervelender dan halverwege het inpakproces zonder materialen te zitten. Maak je gebruik van een inpakservice? Dan nemen zij meestal zelf materiaal mee.
4. Sorteer en minimaliseer
Ga door al je bezittingen en beslis wat je echt nodig hebt. Doneer, verkoop of gooi weg wat niet meer bruikbaar is. Dit bespaart niet alleen tijd bij het inpakken, maar het geeft je ook een frisse start in je nieuwe huis.
5. Verhuisbedrijf of zelf verhuizen?
Beslis of je een professioneel verhuisbedrijf wilt inschakelen of dat je de verhuizing zelf wilt regelen. Een verhuisbedrijf kan de stress verminderen, maar het kost ook meer. Weeg de kosten af tegen de voordelen.
6. Nieuwe nutsvoorzieningen regelen
Zorg ervoor dat je gas, water, elektriciteit, internet en andere nutsvoorzieningen tijdig regelt voor je nieuwe woning. Het is belangrijk dat alles klaar is op de dag van je verhuizing.
7. Verzekeringen controleren
Controleer of je huidige verzekeringen je dekken tijdens de verhuizing. Overweeg het afsluiten van een speciale verhuisverzekering als dat nodig is.
8. Medische dossiers en medicijnen
Regel de overdracht van medische dossiers naar een nieuwe huisarts indien nodig. Zorg ervoor dat je voldoende medicijnen hebt voor de overgangsperiode.
9. School en kinderopvang
Als je kinderen hebt, zorg dan voor een soepele overgang op school of kinderopvang. Informeer hen over de verhuisdatum en regel eventuele documenten die nodig zijn voor inschrijving op een nieuwe school.
10. Huishoudelijke apparaten voorbereiden
Maak huishoudelijke apparaten schoon en bereid ze voor op de verhuizing. Ontdooi bijvoorbeeld de vriezer en zorg ervoor dat alles veilig kan worden getransporteerd.
11. Laatste schoonmaak in het oude huis
Plan tijd voor een grondige schoonmaak van je oude huis nadat alle spullen zijn verhuisd. Dit maakt de overdracht aan de nieuwe bewoners soepeler.
12. Sleuteloverdracht regelen
Zorg ervoor dat je de sleutels van je oude huis op tijd overdraagt en de sleutels van je nieuwe huis ontvangt. Dit kan wat coördinatie vergen met de vorige en nieuwe eigenaren of huurders.
13. Eten voor de verhuisdag
Vermijd boodschappen doen op de dag van de verhuizing. Zorg voor voldoende eten en drinken om jezelf en je hulptroepen van eten te voorzien tijdens deze intensieve dag.
14. Huisdieren
Als je huisdieren hebt, regel dan hun verhuizing. Dit kan betekenen dat je een oppas zoekt voor de verhuisdag of speciale voorzieningen treft als je naar een ander land verhuist.
15. Overnachtingsmogelijkheden regelen
Als je ver weg verhuist, zorg dan voor geschikte accommodatie voor de eerste dagen. Dit geeft je de tijd om te acclimatiseren voordat je je in de volledige chaos van het uitpakken stort.