Wat kun je doen met je energiecontract bij minder energieverbruik door goede isolatie?
Je hebt veel tijd en moeite – of gewoon geld – gestoken in het beter isoleren van je woning. Goed voor het milieu, de waarde van het huis en de energierekening. Door de betere isolatie gaat er minder warmte verloren en is er dus minder gas nodig om de temperatuur in huis aangenaam te houden en maken. Andersom geldt dit ook: tijdens de warme maanden blijft het koeler, zodat er minder airco en ventilatoren nodig zijn (en dus minder stroom). Wat moet je nu doen met je energiecontract? Dat zijn een aantal dingen.
Verbruik zelf aanpassen
Je kunt ervoor kiezen om het maandbedrag dat je betaalt bij te stellen. Dat kan elk moment van de contractduur, alleen worden er wel grenzen gesteld door leveranciers in de mate van vermindering. Je kunt het verbruik van kWh’s en m3’s maximaal tot 15% naar beneden bijstellen. Dit betekent dat het maandbedrag dat je betaalt voor energie omlaaggaat. Maar het betekent ook dat je bij de eindafrekening waarschijnlijk minder geld terugkrijgt óf zelfs dat je moet bijbetalen, omdat het verschil tussen werkelijke afname en het verwachte gebruik minder (of te) groot is geworden.
Het verwachte verbruik zo laten
Natuurlijk is het ook een optie om het voorschotbedrag zo te laten. Dan krijg je bij de eindafrekening, of jaarafrekening, meer geld terug. Aangezien de hoeveelheid energie die je verbruikt, verandert door de isolatie. Dat is dan een beetje een manier van sparen (hoewel je rente misloopt die je wel had gehad als het geld op je eigen rekening stond). Maar als je dit een prettige manier vindt, is dit ook een optie. Let er dan wel op dat de leverancier het verwachte verbruik na een jaar niet zelf naar benden brengt (als blijkt dat je verbruik veel lager is dan verwacht). De leverancier kan dit zelf bijstellen. Of dit gebeurt, verschilt heel erg per leverancier. Zo stelt de ene je op de hoogte bij veranderingen, zegt een andere niets als ze iets aanpassen en zal weer een andere ervoor kiezen om gewoon niets te veranderen. Een leverancier geeft namelijk liever geld terug, dan het geld van je te moeten terugvragen.
Vergelijken en overstappen andere leverancier
Een ander ding dat je kunt doen, is nagaan hoeveel je voor energie betaalt bij een andere leverancier of voor een ander contract bij de huidige leverancier. Dit hoeft niet per se nadat je betere isolatie, zoals dakisolatie, in en aan je woning hebt toegevoegd. Je kunt hier elk moment voor kiezen. Een verandering in energieverbruik kan wel een moment zijn waarop je eraan denkt een energievergelijker te gebruiken en over te stappen. Dat kan je soms behoorlijk wat euro’s schelen. Je kunt altijd overstappen, maar het kan in sommige gevallen zo zijn dat je een boete ontvangt omdat je het contract vroegtijdig verbreekt.
Het is aan jezelf
Wat je moet doen en óf je iets wilt veranderen is altijd aan jezelf. Aan tijd hoeft het niet te liggen. Het is namelijk een kleine moeite om over te stappen, de leverancier te bellen of gewoon even te kijken hoeveel geld je kunt besparen op energie. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande punten. Overstappen én het verwachte energieverbruik omlaag brengen op je energiecontract.
Sier- of klus Beton nodig voor eigen huis & tuin? Bezoek snel Betondingen.nl